Gipsy Groove – Romi.hr

Posted by admin on January 20, 2016 Press | Tags: , , , , , , , , , , | No comments
Mirsad Dalipi - foto: Dario Gilja

Mirsad Dalipi – foto: Dario Gilja

GIPSY GROOVE!

Ako ste se pitali kako zajedno zvuče Marley i Šaban Bajramović, otkrivamo vam odgovor

Okosnicu banda čine “revolutionary tekstovi” koji se odnose na ljudska prava, naročito ona Roma. Većina njihovih tekstova opisuje romsku tradiciju, ali bitna je razlika u tome što je band drukčije tumači.

Kako zvuči neobičan spoj funka, ska, reggaea i jazza u kombinaciji s tradicionalnom romskom glazbom otkrio nam je simpatični svirač bubnjeva Mirsad Dalipi u pivnici Craft Room na Opatovini, u Zagrebu, gdje je odnedavno i zaposlen na mjestu menadžera događanja. Dečki koji su oformili Gipsy Groove band redom su: pjevač Bajram Kinolli a.k.a. Kafu, Igor Ivanov (klarinet), Faruk Banjska (gitara), Mirsad Dalipi (bubnjevi), Ivan Ivanov (saksofon) i Enver Muhamedi (gitara). Članovi potječu iz Makedonije i s Kosova, a band je nastao iz prvotnog banda Ice Scream 2010. godine. Kako dečki žive odvojeno, na povećoj udaljenosti, u mogućnosti su se samo povremeno viđati i zajedno svirati pred (odabranom) publikom.

Muzički put bubnjara Mirsada počeo je prije 15 godina s alternativnim, pretežito rock-pjesmama. S prijateljem Kafuom našao je odličan kompromis pomiješavši, kako kaže, Boba Marleyja i Šabana Bajramovića! Okosnicu banda čine “revolutionary tekstovi” koji se odnose na ljudska prava, naročito ona Roma. Većina njihovih tekstova opisuje romsku tradiciju, ali bitna je razlika u tome što je band drukčije tumači, priča Dalipi. Najčudnija je činjenica to što publiku na nastupima u najmanjem broju čine Romi. Uzrok tomu najvjerojatnije je, priznaje svirač, pokušaj da educiraju te otvorenost prema svakome. Zanimljivo je da je Mirsad prijatelj s jazz-glazbenikom Matijom Dedićem s kojim je imao čast svirati. Ipak, imao je i neugodno iskustvo u početcima nastupanja širom Europe: jedan zaštitar nije mu dopustio ulazak u klub zato što je Rom, pretpostavivši da nije moguće kako je on umjetnik koji je zvijezda večeri. Grupa nastupa većinom po europskim zemljama i dosad su gostovali u Rumunjskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Srbiji, Albaniji, Kosovu, Makedoniji i Turskoj. Uglavnom se radi o festivalima za koje se dečki zajedno dogovore i odluče svirati pa odu na dužu turneju.

Inspiraciju za pjesme pronalaze u romskim osobnim pričama, a primjer jedne takve jest pjesma Balkan Mania, s istoimenoga drugog albuma banda. Ona govori o romskoj djevojci s Kosova, točnije o tome kako ona živi u skladu s tamošnjom strogom tradicijom te kako bi je njezin brat – pjevač želio vidjeti na drukčiji i slobodniji način. Mirsad tvrdi da se brojne djevojke povežu s tom pjesmom i da publiku banda na festivalima čini čak 80 % djevojaka. Zapažena im je i pjesma You´re a Gipsy. Pjesma socijalno osvještava jer priča o poprilično zatvorenom univerzumu mogućnosti u zapošljavanju među romskom populacijom te ograničenosti Roma na pojedine slabije plaćene i teže poslove.

Read full text: http://romi.hr/zanimljivosti/hrvatska/gipsy-groove

For more press clippings about Gipsy Groove please visit our Press page: Gipsy Groove’s Press page