Gipsy Groove večeras u Palachu: Glazba otvara granice, a ne politika – Novilist.hr

Posted by admin on March 15, 2016 Press | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , | No comments

DSC_0187Gipsy Groove večeras u Palachu: Glazba otvara granice, a ne politika

Nakon što je u lipnju prošle godine zbog problema s vizama bio primoran otkazati turneju po Hrvatskoj, kosovski balkan/ska/jazz band Gipsy Groove večeras dolazi u riječki Palach, a sutra svira u zagrebačkom Jiggy baru.

Ovaj jedinstveni sastav kombinira tradicionalnu romsku glazbu s elementima jazza, reggaea, funka i ska, izazivajući plesne pokrete na karizmatičnim i energetičnim koncertima koji su obilježeni čestim improvizacijama. Članove banda krase različite narodnosti, a tu kulturnu raznolikost, kao i posvećenost ljudskim pravima i pacifizmu, bezrezervno izražavaju u nastupima. Slovi za jednu od najpoznatijih kosovskih glazbenih skupina čiji članovi, doprinoseći između ostalog razbijanju predrasuda prema romskoj zajednici, aktivno dokazuju kako ljudi različitog porijekla i grupnog identiteta mogu zajednički surađivati i stvarati.

Hrana za dušu

Do sada su objavili album »Gipsy Groove« koji sadrži osam pjesama među kojima je i nekoliko obrada poznatih tradicionalnih romskih izvedbi, te album »BalkanMania« na kojem progovaraju o slobodi kretanja, emancipaciji žena, ljubavi i rock and rollu. S grupom nas je upoznao njezin bubnjar i jedan od osnivača, Mirsad Dalipi koji već neko vrijeme živi u Zagrebu.
– Romska glazba je na Balkan stigla kroz migracije, oni su živeći kao nomadi sreću proširili po svijetu, a glazba je uvijek bila dio »hrane« za dušu. Što se tiče onoga što mi sviramo, to je kombinacija reggae, ska i funk glazbe. Možda nema puno medijske podrške za takav bend jer i danas postoji predrasuda, čim kažeš – sviram gipsy, odmah se pojavi ta loša slika o Romima. A izvođača ima, od gipsy jazza Djanga Reinhardta do Šabana Bajramovića, Antwerp Gipsy-Ska Orkestre, a i u Kini ima bendova koji sviraju romsku glazbu. Pjevač Kafu i ja smo izmisli gipsy groove. Dugo godina smo svirali sve od rock n rolla do reggae funka. Ono što radimo drugačije je od romske glazbe, njemu je Bob Marley bio inspiracija za reggae, mene je inspirirao funk jazz groove Johna Coltraina i grupe Tower of Power. Tako smo došli do Gipsy Groove, objasnio je Mirsad….

Read full text: http://rifmagazin.novilist.hr/gipsy-groove-veceras-u-palachu-glazba-otvara-granice-a-ne-politika/

For more press clippings about Gipsy Groove please visit our Press page: Gipsy Groove’s Press page